Råbjerg Mile

Naturstyrelsen Vendsyssel, afholder nu for tiende gang arrangementet, hvor der bliver lagt køreplader ud i Råbjerg Mile, det betyder at der er lavet en kørestolsbane, så man kan komme ganske langt ud i sandmasserne.

Råbjerg Mile står som et monument over sandflugtshistorien på Skagens Odde, efter min mening, er det et område, som alle bør besøge med jævne mellemrum, hvis det er lang tid siden man sidst besøgte Milen, så kan der opleves store forandringer.

Kørestolsbanen bliver lagt ud, så alle der ikke er helt mobile kan færdes på banen, uden det helt store besvær. Det gælder især kørestolsbrugere samt folk med stok eller rollator.

Hvis man er beboer på en institution anbefales det, at man har plejepersonale med, eller man kan jo arrangere en udflugtsdag med familie og venner.

Arrangementet blev første gang gennemført i 2008 og det blev en helt fantastisk dag.

Vi var selvfølgelig meget spændte på, hvor mange der ville dukke op. Til stor glæde oplevede vi, at den ene handicapbus efter den anden drejede ind på p-pladsen – både busser og private biler, ja stort set fra hele landet. Der var gæster fra forskellige institutioner, som havde hjælpere og støttepersonale med og der kom familier som havde sørget for at mormor eller onkel Jens var kommet på tur, for at give sig i kast med en af Europas største sandkasser. Desuden var der enkelte blinde og en hel del friske mennesker med rollator, andre med stok og nogle med hinanden under armen. Alle fik stor glæde af det faste underlag.

Det er selvfølgelig lidt af en kamp, når kørepladerne slæbes op i sandmasserne, men det er absolut et af årets vigtigste arrangementer, som vi hver gang har set frem til.

Underlaget er 3 meter lange og 1,3 meter brede fiberplader. Pladerne har en vægt og størrelse, så to mænd kan håndtere dem. Kørestolsbanen begynder der, hvor asfalten på p-pladsen slutter. Banen er 350-400 meter lang, hvilket betyder, at man kan komme så højt op i sandmasserne at man får fornemmelsen af være midt på Skagen Odde. Herfra kan besøgende se både Skagerrak og Kattegat, så man får et godt indtryk af naturen i hele området, simpelt hen fordi Råbjerg Miles vandreklitter er de højeste punkter på Skagens Odde.

Spørgsmålet har ofte været om kørepladerne ikke bare kan blive liggende, det kan desværre ikke lade sig gøre, fordi at banen kan forsvinde i løbet af ganske kort tid, hvis vinden bliver for kraftig. Banen ligger i ca. en uge og i den uge bliver banen tilset jævnligt, og der skal af og til fejes eller skovles – det er jo vinden og sandet som bestemmer i dette dynamiske ørkenlandskab. Derfor har vi også valgt at arrangementet foregår i juli måned, her satser vi på, at der er størst chance for godt sommervejr.

Det har været rigtig dejligt at møde folk derude som på forskellig måde er kommet rejsende hertil. Folk er ofte kommet langvejs fra og alle synes at de har fået en helt fantastisk oplevelse, og trods et handicap, så er man ikke bange for en ekstra udfordring, humor og ironi bliver der ikke sparet på, spørgsmål om Råbjerg Mile, sandet og naturen mangler der heller ikke, folk vil simpelthen have noget at vide, når de får naturvejlederen i snak. Nogen har været i Milen for mange år siden, ja måske som børn, og jeg har set rigtig mange glade smil, tilsat fornøjelig bemærkninger, søde og sjove historier fra gæsterne omkring, ”nu er jeg/vi her igen”.

Så vi gentager succesen igen i år og alle er hjerteligt velkomne!

Fra onsdag den 12. juli vil kørestolsbanen være lagt ud, da det skal være muligt, for rigtig mange at benytte muligheden for en sommerudflugt og en oplevelse, der vil huskes længe. Banen vil  være til rådighed i dagene 12. – 13. – 14. – 15. og 16. juli, kl. 13.30-16.30, og mødestedet er ved toiletbygningen på Råbjerg Miles P-plads. (Der er handicap toilet).

Om onsdagen er naturvejleder Villy K. Hansen og skovarbejder Mikael Olesen tilstede, de giver gerne en hånd med og fortæller om området, hvor Råbjerg Mile i dag står som et monument over en sandflugtshistorie. Hvad er målet for fremtidens milevandring?

Hvilke planter, fugle og dyr trives i området? Er der stjernestøv og kviksand i Milen? Medbring gerne flere spørgsmål.

_______________________________________________________________

Det er svært at sætte nøjagtigt tal på hvor mange deltagere vi har haft igennem tiden, da mange ældre og familier med barnevogne jo også gerne benytter den udlagte bane, da det som sagt, er noget lettere at bevæge sig hen over sandmasserne, med kurs mod toppen af Milen, men i gennem årene er der mange hundrede gæster, der har fået denne naturoplevelse pga. kørebanerne. Der er flere plejehjem fra området som har gjort det til tradition at benytte kørestolsbanen, de gange hvor muligheden har været til stede. Ofte er jeg blevet ringet op og spurgt, om jeg kan komme og give en hånd med, eller bare hjælpe med at spise deres gode bagværk. Derfor er det også rigtig vigtigt for målgruppen, at blive informeret om de mange andre naturområder hvor der findes en form for tilgængelighed, og at der er faciliteter til rådighed som ofte venter på at blive brugt også af mennesker med forskellige handicap.

De fleste har det bedre efter en dag med frisk luft og oplevelser, frem for en indedag i institutionen, og vi har alle brug for at føle vind og vejr, selv om det kan være noget af en kamp.

Hvis man nu alligevel er kommet til området, ja så er Bunken Klitplantage også et besøg værd, her kan kørestolsbrugere, også udnytte muligheden for at færdes på asfalt. Der er indgang til disse asfaltveje/stier, fra Råbjerg vej, lige over for Bunken Hus, her finder man en P. – plads/rasteplads, og herfra kan man køre på asfalt stort set helt ud til syd siden af Råbjerg Mile, den sidste kilometer er dog på grus, da det er en del af Vestkyst ruten, altså den regionale cykelsti. Her bag Milen er der borde/bænke så man kan side og nyde den medbragte kaffe.

I Skagen klitplant Plantage, er stierne ved Den Tilsandede Kirke belagt med en type grus som er velegnet til kørestolbrugere, her er stierne endda lidt bredere, end stier i almindelighed er, og der kan køres fra P. pladsen og helt hen til kirketårnets dør. det er også muligt, at køre lidt rundt i området, som er del af den gamle bjergfyr bevoksning, som på grund af størrelsen i forhold til alderen, der er omkring 130 år giver anledning forundring, Både området og kirken har en spændende sandflugtshistorie.

Her findes der også toilet faciliteter. Yderlig info fås her

Naturvejleder Villy K. Hansen, Naturstyrelsen Vendsyssel

Råbjerg Mile

Råbjerg Mile

Vi bruger cookies. Når du klikker videre, accepterer du automatisk vores cookie- og privatlivspolitik. » Læs mere her
OK